4 september 2011

Dansa för kärlek, ett event för mångfald 2011


Vad har hänt?

Vi i Arkeolog 8 beslöt tre dagar före valet förra året att göra ett dansgolv för mångfald och röstdeltagande på Sergels torg i Stockholm. Syftet med evenemanget var att uppmuntra folk att dansa för kärlek och rösta för kärlek; att rösta för mångfald som ett svar på de växande främlingsfientliga krafterna i Sverige. Evenemanget arrangerades på kort varsel som en reaktion på den växande oro att unga människor inte skulle bry sig om att rösta och att ett främlingsfientligt parti skulle vinna mark och ta sig in i riksdagen. Tanken var helt enkelt att göra Sergels torg i centrala Stockholm till ett dansgolv, ta med ett ljudsystem, en DJ som spelade ett brett utbud av bra, dansvänlig musik och ha en värd / MC för att sprida budskapet dansa för kärlek, rösta för kärlek. Informationen spreds snabbt på Facebook i dansrelaterade sociala grupper och till evenemanget kom ca 300 dansande deltagare och ytterligare 200 åskådare.

Vad händer nu?

Tyvärr infriades farhågorna om främlingfientlighet in i den svenska riksdagen och vi har sett mycket annat liknande i världen sedan dess. Det finns därför ett väldigt stort behov av rörelse i en annan riktning. Projektet Dansa för kärlek vill vi nu fortsätta med och utveckla. Det behov av engagemang som finns tycker vi ska ledas i en positiv riktning. Vi ska fokusera på det som är bra och förstärka det; inte på vad som är dåligt - för att inte ge uppmärksamthet och röst åt främlingsfientlighet. Vi ser en potential i att använda kultur i allmänhet och dans specifikt för att göra detta. Därför vill vi i år, 2011, göra detta dansgolv till ett mer omfattande event och sprida det och dess budskap till Göteborg och i framtiden göra projektet ännu större med hjälp av dig och alla andra tänkbara intresserade samarbetspartners!

Den 17 september 2011 intar vi därför Gustav Adolfs torg i Göteborg för att sedan fortsätta till Sergels torg i Stockholm den 18 september och avsluta där.

Och i framtiden?


Förhoppningen är att Dansa för kärlek ska bli större än oss, att det ska sprida sig och bli en positiv rörelse för mångfald i vilken många olika aktörer deltar och bidrar aktivt till eventets fortlevnad och utveckling. Vi vill att när vi står inför nästa val här i Sverige, så ska Dansa för kärlek ha vuxit sig så stort och spritt sig så långt att vi kan visa att vi tillsammans kan skapa en positiv reaktion och en bättre värld. Vi har bara tagit initiativet – vi vill att Du ska bidra med det du vill och kan, att du ska bli en del av den här rörelsen och ta egna initiativ till förbättringar, påhitt och upptåg. Det finns inga begränsningar för hur stort vi kan göra det här tillsammans – bara några förhållningssätt som vi ska göra det på. Dessa är:



· Dansa för kärlek är ett event FÖR mångfald. All negativt riktad energi hör inte hemma i det här forumet. Inga anti-kampanjer tack!



· Det medel med vilket vi tillsammans verkar är kultur/konst.



· Du får inte ha för avsikt att delta i projektet för egen ekonomisk vinning, men gärna för personlig/själslig utveckling!



Dessa tre punkter är det du måste följa för att få vara med som samarbetspartner i projektet – men i övrigt är det fritt fram att hitta på vad som helst! Förra året fick vi hjälp med utrustning från LAVA, DJ och host. I år vill vi ha din hjälp. Du kanske vill arrangera ett eget Dansa för kärlek i din stad? Kan du hjälpa till med utrustning? Har du en utmärkt föreläsare som kan tala på evenemanget? Du har kanske ett stort nätverk av kontakter? Kanske har du en superbra idé, vill hjälpa till med ett handtag eller bara komma och stödja eventet? Alla initiativ och idéer är välkomna. Arkeolog 8 förbehåller sig dock rätten att bedöma om en samarbetspartner inte följer de tre förhållningspunkterna och avbryta samarbetet, detta för att säkerställa projektets idé om positivt riktat engagemang för mångfald, genom kultur.


Hur långt kan vi komma tillsammans? Hur stort kan vi göra Dansa för kärlek?


Med förhoppning om samarbete!

Arkeolog 8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar