8 september 2011

Samarbetspartners


Det vackra med olika


Allt startade på en buss mellan Göteborg och Stockholm. Det var ca två veckor kvar till valet 2010 och Lena Sundströms bok "Världens lyckligaste folk", som beskriver den främlingsfientliga situationen i Danmark, var nyss inköpt och lästes sida upp och sida ner..Klumpen i magen växte sig större och större för varje sida, mening och ord. Hur kan man se på människor som så olika? Hur kan det gå så långt att främlingsfientligheten finns där lite till mans? I artiklar och insändare i tidningen verkar det vara okej att skriva rasistiskt och nedlåtande om människor, förmodligen människor som de som skriver artikeln/insändaren aldrig har träffat.
För att bli dansk medborgare måste man t ex fylla i ett språkprov som det har visat sig är så svårt att inte ens en etnisk dansk klarar av. Så egentligen är det inte många i Danmark som skulle få stanna kvar om alla skulle ta testet...

Ja många tankar for i huvudet. Vad händer om främlingsfientligheten tar sig in i Sveriges riksdag och, värre än så, allt eftersom accepteras...

Tanken gav illamående känslor och ögonen blickade ut över bussen. Det är ändå väldigt vackert med olika. Sätena var fyllda med människor i olika storlekar, åldrar, etnisk bakgrund och förmodligen olika sexuell läggning. Precis det ett välmående, friskt samhälle behöver. Olika/lika. Olika syn på saken för att hitta den bästa lösningen. Olika erfarenheter för att kunna skapa fantastiska förutsättningar för något ännu större. Olika kulturella seder och bruk för att dela med sig av och färglägga vardagen med, för alla. Tänk om alla kunde se det på det sättet. Öppna upp för varandras olikheter och då se alla likheter.

Försjunken i vackra bilder om en helhet istället för markanta uppdelningar och lyckliga människor som delar med sig, hjälper varandra och respekter varandra så skär en ton genom öronkanalen och bröt. En ättrig ringsignal. "Du gamla du fria, du fjäll höga nord". Nationalsången. Det är ingen som vet om killen med den ättriga ringsignalen hade främlingsfientliga åsikter men i allt det nationalistiska som just nu präglar Danmark så var det droppen..

Hur är det möjligt för en enskild individ att påverka? Hur kan man visa något positivt i allt det negativa? Vad har vi? Vad kan vi göra?

Dans. Det kan vi. Hur får vi med många människor? Jo dansgolv, där movesen är dina och det är en positiv vibe. Mitt i centralaste Stockholm.

Så fick det bli. Två veckor senare hade vi polistillstånd, en dj med utrustning och ca 300 dansande människor på Sergelstorg och ca 200 som tittade på. TACK we made it! Det var helt fantastiskt.

Främlingsfientligheten visade sig dock vara stor och fick plats i Sveriges riksdag.

Men kampen FÖR mångfald med hjälp av konstformen dans är då rakt inte slut. Ett år senare utökar vi dansgolvet till tre städer. Stockholm, Göteborg och senare Århus i Danmark. Samma koncept. En timme intensivt dansande på ett dansgolv för alla som är FÖR mångfald tillsammans med en av Sveriges tyngsta DJs.

I år har det skickats ca 100 mail till olika människor, institutioner, grupper, föreningar, kommuner, tidningar osv för samarbete och stöd. Gensvaret har varit enormt. Vi är många som är FÖR mångfald och nu har vi tre år på oss att visa att vi är fler än de som tycker något annat..

Dessa har visat sitt stöd med hjälp av påhejande mail, utskick i sina nyhetsbrev, erbjudande om praktisk hjälp, skapa logga, komma och dansa under dansgolvet, hosta, Dj:a osv. STORT TACK. TILLSAMMANS ÄR VI STARKA! Nu vinner vi över det främlingsfientliga.

Lava
Leftover family
Octagon crew
DJ Foolish
Dunderdan
DJ Mr Chi
Vic
Carrasco company
Johanssons pelargoner och dans
Dansens hus
The last minute
Above the clouds
Cullbergbaletten
Kultur i väst
Dansbyrån
Love Tensta
Urban Angels
The ? company
Samspel
ATATA
What came out of the mothership
D.A.N.S
Pustervik
Oh Jec! evolution jazz dance company
JELNEK
ALLA fina privatpersoner!!

Och många många fler...

// Arkeolog 8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar